Hoe weet je dat je hond stress heeft tijdens een fotoshoot en wat kan je doen om hem te helpen?

Een foto van je hond is een heel fijn aandenken van een leuk moment. Als we die mooie puppy- of hondenfoto’s in de magazines of op het internet zien smelten we helemaal.
Hoe fijn is het dan om professionele en mooie foto’s van je eigen hond te hebben?
Dus… je boekt een fotoshoot bij een professionele fotograaf. Spannend en oh zo leuk!
Maar… Het verloopt misschien niet helemaal zoals je dat zou willen. Je hond is onrustig, blaft, blijft niet zitten of lijkt alle trainingen vergeten te zijn… Of misschien lijkt het wel alsof je hond het prima doet. Maar helaas is er vaak een trieste keerzijde aan die leuke foto’s…


De meeste “schattige” hondenfoto’s vertellen een heel ander verhaal…


Helaas is het zo op dat de meeste hondenfoto’s of grappige hondenfilmpjes heel wat stress bij die honden te zien is. Honden communiceren heel anders dan wij en daarom wordt die communicatie vaak gemist. Als een hond heel “lastig” doet, heftig blaft of zich héél erg duidelijk maakt, dan weten we wel dat er iets niet helemaal ok zit. Maar die subtiele tekenen waarmee de hond aangeeft dat hij een situatie niet leuk vindt of dat hij bang is, die zijn veel minder evident om te herkennen!


De meest voorkomende signalen die je kan herkennen:


● Tongelen (met de tong over de neus)
● Oogwit laten zien
● Gespannen mondhoeken
● Smakken
● De “glimlach”
● Knipperen of de ogen dichtknijpen
● Wegkijken
● Wegleunen
● Pootje heffen
● Geeuwen
● Hijgen
● Zweetvoetjes
● Kwijlen
● Onrustig zijn
● Ongehoorzaam zijn
● Kop laag

● In elkaar gedrukt staan
● Bevriezen (bv. gaan liggen en niet meer willen bewegen)

● Blaffen
● Heel heftig kwispelen (kan met de staart omhoog of omlaag zijn)


Uiteraard zijn er nog veel meer visuele tekenen waaraan je kan herkennen dat je hond het moeilijk heeft maar alles is afhankelijk van jouw hond.
Kijk heel goed naar de timing waarop je hond iets doet…


Geeuwt hij nadat hij net wakker is? Chill…
Geeuwt hij een paar keer achter elkaar of geeuwt hij gevolgd door hijgen of een tongel of wegkijken en zie je meerdere dingen gebeuren? Dan is het hoogstwaarschijnlijk een teken dat je hond die situatie te spannend en te moeilijk vindt.


Honden zijn geen mensen


Want ja, honden zijn geen mensen en ervaren die situatie heel anders dan wij. Om een voorbeeld te geven: in hondentaal is staren zeer bedreigend!
En honden zijn slim… Je zal dit wel heel snel merken als je iets laat liggen dat voor je hond wel eens interessant zou kunnen zijn. 😉
Honden leren heel snel en kunnen complexe verbanden leggen. Zo hebben de meeste honden geleerd dat wij mensen ook naar hen kijken via o.a. de gsm of een andere camera.
Oogcontact en rechtstreeks staren is in hondentaal bedreigend en ze hebben door dat dat exact is wat we via een lens doen. Oh dear… Je zal dit misschien al eens gemerkt hebben. Je hond ligt mooi te slapen, te liggen, zitten of gewoon mooi te wezen. Je wil een foto nemen en zodra je je camera op hem richt begint hij bekken te trekken of loopt hij weg.
Daarnaast zitten we ook met z’n allen naar de hond te staren op het moment dat we professionele foto’s laten maken dus dat maakt het er voor je hond niet makkelijker op.


Ok… Leuk… Je weet dat je hond het moeilijk heeft. Wil dat dan zeggen dat je nooit meer zulke dingen mag doen met je hond?

Absoluut niet! Maar… 😉


Hou er wel rekening mee dat een beetje stress geen kwaad kan maar dat je hond voldoende rust moet krijgen om te kunnen herstellen en dat de spanning niet té hoog mag oplopen. Want dan is je hond niet zomaar “ongehoorzaam” of “koppig”. Hij heeft het moeilijk, hij verdrinkt in de stresshormonen omdat hij die situatie niet aankan!

Wat kan je dan doen?


Leer “honds” en handel ernaar
Leer ongemak en subtiele stress op tijd te herkennen zodat je kan vermijden dat je hond er snel genoeg van heeft. Tekenen van subtiele stress zijn o.a. met de tong over de snuit gaan als de hond niet net heeft gedronken of gegeten, een voorpootje heffen, geeuwen, zich uitschudden, wegkijken, oogwit laten zien enz. Als je dit ziet wil dat zeggen dat je hond zich niet op z’n gemak voelt en dat de spanning in z’n lichaam stijgt. Je neemt dan best een pauze, laat je hond even snuffelen, iets knabbelen, laat hem even tot rust komen en probeert het nadien opnieuw. (Wil je meer leren over hondentaal? Check dan de online cursus over Hondentaal via www.pawsintouch.be/hondentaal en wordt zelf de expert van jouw hond!)


Probeer niet te forceren.
Easier said than done, I know… Die fotograaf werkt immers vaak per uur dus het is moeilijk om niet te forceren om toch die mooie shot te bekomen.
Alleen… Denk ook aan de langere termijn. Als je deze ervaring op de toekomst wil herhalen, heb je er baat bij dat je hond dit als positief ervaart. Leg je teveel druk op je hond en vindt hij het hele gedoe maar niets, dan is de kans op mooie foto’s in de toekomst veel kleiner… Probeer dus niets te forceren, geef je hond tijd om te wennen, kies desnoods een andere omgeving en ga voor “natuurlijke” foto’s in plaats van geposeerde als je hond dit lastig vindt.


Begrip en steun
Besef dat je hond het moeilijk heeft en wees begripvol. Steun je hond en blijf niet pushen als het niet gaat. Angst kan je niet belonen net zoals je verdriet niet kan belonen. Wordt jij verdrietiger als iemand je zegt om te stoppen met je zielige gedoe? I think not… Hetzelfde geldt voor je hond. Wees zijn steun en veiligheid zodat hij zich beter kan voelen.


Nee, hij moet het niet kunnen…
Bij heftige stress stopt het leervermogen. Denk aan een hele heftige en spannende situatie die je zelf hebt meegemaakt. Hoe helder kon jij toen nadenken? Je hond is dus niet “ongehoorzaam”, je hond verliest zichzelf en kan niet meer nadenken. Je hond “moet het niet kunnen” want hij kan het niet. Punt. Door te blijven pushen gaat de associatie bij je hond alleen maar erger worden en kan je volgende keer misschien niet eens meer de studio in zonder dat je hond verstijft… Wees dus verstandig en ga voor een leuke ervaring voor allebei. 😉

Voorbereiding
Jij kent je hond het beste. Weet jij dat je hond in een vreemde omgeving heel moeilijk tot rust komt en dat hij dan niet meer luistert? Spreek dan af op een plek die voor je hond wel ok is. Weet je dat je hond supergraag kaas eet? Neem dan zeker kaasblokjes mee voor de foto’s! Weet je dat je hond een trekspelletje geweldig vindt? Neem dan een mooi trekspeeltje mee zodat dit ook mee op de foto kan én je de aandacht van je hond op het speeltje kan houden in plaats van op de “ervaring” op zich. Door op voorhand goed na te denken over waar en op welke manier je hond zich het beste voelt ga je ook daadwerkelijk de mooiste ervaringen én bijhorende foto’s kunnen maken.


Pauzes
Merk je dat het voor je hond toch allemaal wat veel wordt? Vraag even een onderbreking. Laat je hond even iets anders doen, ga naar buiten, laat hem snuffelen enzoverder. Door even uit die situatie te gaan en even iets anders te gaan doen zodat je hond tot rust kan komen zal de rest van je shoot veel vlotter verlopen. Blijven pushen zal alleen maar voor ergernis en frustratie zorgen en zorgt voor een negatieve ervaring voor zowel jou als je hond.


Werk op ontspanning tussendoor.
Door even naar buiten te gaan, je hond te laten snuffelen of wat koekjes in de studio te verstoppen die je hond kan zoeken, door even een leuk spelletje te spelen samen kan je het voor je hond weer aangenamer maken. Daarna kan je nog eens proberen. Hou er wel rekening mee dat je activiteit ontspannend is! Een balletje gooien en als een gek ergens op af stormen zorgt alleen maar voor meer adrenaline en dat is net wat je in deze situatie niet kan gebruiken…


Short but sweet.
Probeer het hele “poseren” zo kort mogelijk te houden. Begin er eventueel mee zodat je hond nog “fris en fruitig” is. Zodra de spanning oploopt kan je dan naar de “actiefoto’s” gaan zoals samen spelen of je hond die snuffelt. Dat zijn ook hele leuke foto’s, zo breng je je hond in beeld zoals hij is en maak je er ook een leukere ervaring van voor hem.


Zorg voor rust!
Zowel voor de fotoshoot als erna zorg je voor voldoende rust. Ga dus niet de dag ervoor of de ochtend ervoor nog naar de hondenschool, naar de speurles, op bezoek bij de trimmer of een lange wandeling maken. Het is de bedoeling dat je hond uitgerust is zodat hij zich kan concentreren wanneer dat nodig is en dat hij meer marge heeft om met spannende situaties om te gaan. Een fotoshoot is een ongewone situatie voor een hond dus zorg ook achteraf voor voldoende rust. Zo kan je vermijden dat je hond een onhandelbare gremlin wordt of op alles gaat blaffen de dagen nadien.


Trainen…
Je kan het voor je hond aangenamer maken door op voorhand te gaan trainen. Werk hierbij niet alleen op de cues maar op de hele context! De fotograaf die rondhangt, de omgeving, het geluid van het fototoestel, de flitsen van de lampen enzoverder. Het zijn allemaal dingen die je op voorhand kan trainen zodat je hond op D-Day minder onder de indruk is.


Have fun
De bedoeling van een professionele foto is om een leuke herinnering te hebben, een leuk aandenken. Hoe leuk is dat aandenken als je hond tijdens de hele ervaring volloopt met stress, loopt te hijgen, piepen, janken, probeert te ontsnappen en ga zo maar door. Je wil een leuk aandenken dus maak van het moment een leuke ervaring. Keep calm, blijf ademen 😉 en maak het gewoon leuk. Een hond is zoveel mooier als hij ontspannen is, je kan dit op de foto echt zien! Speel even met je hond, geef hem wat lekkers, verstop wat koekjes op de “set” en laat ‘m zoeken. Zo krijg je een blijvend aandenken van je hond, zoals hij echt is. Is je hond een echte losbol: speel met je hond en laat dit op foto zetten. Is je hond een echte knuffelkont? Ga op de grond liggen en laat je hond bij jou komen en neem zo de foto.
Een goede fotograaf kan van leuke situaties altijd iets moois maken.


Heel veel plezier met je fotoshoot!


Daniëlla


P.S.: wil je hier meer over leren? Check dan de cursus Hondentaal via https://www.pawsintouch.be/hondentaal/ en wordt zelf dé expert van jouw hond!

Een voorbeeldfoto om stress te herkennen van je hond.
Een voorbeeldfoto om stress te herkennen bij je hond.
Prev Zoals elk goed baasje wil jij alleen het beste voor jouw huisdier.
Next 5 tips om de vacht van je kat te verzorgen:

Leave a comment

Chat openen