5 tips om de vacht van je kat te verzorgen:

1. Heeft je kat geen vachtproblemen en kan hij zijn vacht prima zelf onderhouden? Blijf er dan af en laat hem zelf het werk doen. De meeste katten kunnen zelf hun vacht onderhouden. Toch zijn er enkele situaties waarbij je kat je hulp kan gebruiken. Dit is onder andere het geval bij oude, zieke, obese en langharige katten. Maar ook tijdens de ruiperiode kunnen veel katten wel wat extra hulp gebruiken. 

2. Ontwol of pluk de vacht niet. Wolhaar heeft zijn functie. Wanneer je dit gaat verwijderen, dan kan dit nadelige gevolgen hebben voor de vacht. Op het internet zie je vaak foto’s passeren van grote bergen uitgekamde vacht, maar dit is eigenlijk helemaal niet de bedoeling. De gouden regel hierbij is: “het doel van kammen is om knopen te verwijderen, niet om zoveel mogelijk vacht eruit te krijgen”.

3. Je moet niet overmatig gaan kammen. Door overmatig te kammen ga je de natuurlijke cyclus verstoren, en kan je zelfseen permanente rui veroorzaken. Doorgaans is het voldoende om 1 keer per week te kammen. Maar het is wel van groot belang dat je elke dag een vachtcontrole uitvoert. Dit kan je doen door tijdens het aaien goed in de vacht te voelen met je vingers en zo op zoek te gaan naar kleine beginnende knoopjes.  Die kleine knoopjes kun je dan meteen los prutsen met je vingers of verwijderen met een kam. 

4. Gebruik het juiste materiaal. Er bestaan ontelbaar veel kammen en borstels voor katten. Zoals de dure Furminator en rubberen borstels in leuke vormpjes. Helaas zijn deze vaak niet goed voor de kattenvacht. Ze snijden de haren af en trekken gezonde haren uit. Om de vacht van je kat te onderhouden heb je maar 3 zaken nodig: een wijdgetande metalen kam, een kleine slickerborstel en een microvezeldoekje. Dit materiaal kan je ook voordelig via mij aankopen. 

5. Een goedkope en efficiënte tip is het gebruik van een microvezeldoekje. Je kan dit voor alle katten gebruiken, kortharig en langharig. Als je een microvezeldoekje licht vochtig maakt dan mag je hier dagelijks (of gewoon wanneer jij wil) je kat mee aaien. De loszittende haren haal je zo van je kat, en deze zullen dus niet meer overal in huis liggen. 

Als je nog vragen hebt, dan mag je mij zeker contacteren. Ik help je met veel plezier verder!

 

www.miauw-kattentrimmer.be

Facebook en Instagram: @miauw.kattentrimmer

Prev Hoe weet je dat je hond stress heeft tijdens een fotoshoot en wat kan je doen om hem te helpen?

Leave a comment

Chat openen